Ana içeriğe atla

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

TEDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nün hedefi; teorik bilgisini uygulamaya dökebilen, evrensel gelişmeleri takip edebilen, sosyal iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına yatkın, bilgisayar mühendisliğinin hem donanım hem yazılım alanlarında bilgi sahibi, yeniliğe açık, yurt içinde ve yurt dışında süratle büyüyen bilgisayar mühendisi talebine cevap verebilecek yüksek kalitede, aynı zamanda sosyal yönü kuvvetli tercih edilen mezunlar yetiştirmektir.

Öğrencilerimiz öncelikle mühendislik çekirdek programından geçerek temel mühendislik kavramlarını, sonrasında teorik ve uygulamalı bölüm dersleriyle bilgisayar mühendisliğinin temellerini öğrenmektedirler. Bölümümüzde öğrencilerimizin yeni bilgi ve teknoloji üretme süreçlerini ve bu süreçlerdeki problemleri tanımalarını sağlayan ve araştırarak öğrenmelerini teşvik eden aktif öğrenme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları proje temelli öğrenme, sınıf içi etkileşimli grup çalışmaları, vaka bazlı öğrenme ve etkileşimli laboratuvar çalışmalarıdır.

tedu

Modern bilgisayar mühendisliği uygulamalarını içeren bilgisayarlar bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, yazılım geliştirme, büyük veri, görüntü işleme, bilgisayar ağları ve bilgisayar grafiği gibi farklı uygulamaları geliştirmek için gerekli yazılımlara bu laboratuvarda erişebilmektedir.

Gömülü sistem ve mikroişlemci geliştirme kitleri, sanal gerçeklik cihazları, göz takip cihazı, üç boyutlu görüntü kameraları gibi farklı nitelikte uygulamalar için donanım cihazları bulunmaktadır.

  • Veri Yapıları ve Algoritmalar: Bilgisayar mühendisliği araştırmalarının temelini oluşturan verilerin nasıl saklanacağı ve kullanılacağı; bu verilerin işlenmesinde kullanılan algoritmaların işleyişleri konularında bilgi birikimine sahip olurlar.
  • İlişkisel Veri Tabanları: Çok büyük miktarlarda verinin düzenli bir şekilde depolanması; gerektiğinde hızlı ve verimli bir şekilde geri erişilebilmesi için ihtiyaç duyulan teknikleri kullanabilirler.
  • İşletim Sistemleri: Bilgisayarların çalışmasını sağlayan ana program olan işletim sistemlerinin temel yapıları ve işleyişi konularında bilgi birikimine sahip olurlar.
  • Programlama: Bilgisayar programları yazmak için kullanılan programlama dilleri ve temel programlama tekniklerini uzman seviyesinde bilirler.
  • Bilgisayar Ağları: İnternetin de altyapısını oluşturan bilgisayar ağlarının en basitten karmaşığa, donanım ve yazılım detayları konusunda teknik bilgilere sahip olurlar.
  • Sayısal Mantık Tasarımı: Bilgisayar da dâhil tüm elektronik cihazlarda kullanılan devrelerin tasarımı için gerekli bilgilere sahip olurlar.

Çalışma Alanları

TEDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunlarımız; bilgi teknolojileri, işletim sistemleri ve ağlar, yapay zeka, siber güvenlik, bilgisayarlı görü, robotik gibi geniş yelpazeye sahip çalışma alanlarında mühendis, akademisyen, araştırmacı veya yönetici olarak görev almaktadırlar. Savunma sanayi, yazılım, donanım gibi sektörlerde faaliyet gösteren yurt içi-yurt dışı kamu-özel kuruluşlar bu görev alımına ev sahipliği yapmaktadırlar.

TEDÜ ailesinin lisansüstü eğitimlerine devam etmek isteyen öğrencileri ise yine TEDÜ bünyesinde veya yurt içi-yurt dışı olmak üzere diğer üniversitelerde eğitim derecelerini bir üst seviyeye taşıma ayrıcalığına sahip olmaktadırlar.

tedu