Ana içeriğe atla

Sosyoloji Bölümü

TEDÜ Sosyoloji Bölümü’nün amacı; küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde deneyimlenen hızlı toplumsal değişme ve gelişme sürecinin içinde hem modern dünyanın hem de Türkiye’nin sosyolojik açıdan gereksinim duyduğu bilgiyi üretebilecek yetkinlikte sosyolog yetiştirmektir. Benimsenen disiplinlerarası yaklaşım ile öğrencilerimizin, toplumsal dünyayı kavramaları ve karmaşıklaşan dinamikleri anlamaları hedeflenmektedir.

TEDÜ Sosyoloji Bölümü; şehirler ve topluluklar, eşitsizlik, sosyal hareketlilik ve sosyal sınıf, nüfus değişimi ve göç modelleri gibi konularda temel kavram ve hareketleri üretir. Irk, sınıf ve cinsiyet, etnik ilişkiler ve sosyal çatışma, sosyal medya ve dijital etkileşim, cinsiyetin sosyal boyutları gibi toplumsal kimlikleri anlama ve değişimlerini takip etmek sosyolojik çalışmanın temelidir. Ayrıca sağlık, iş, eğitim, aile, hukuk, siyaset, din gibi kurumlar üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır.

Bölümümüz, benimsediği interaktif eğitim stratejisi doğrultusunda, karşılıklı iletişim kanallarını çeşitlendiren teknikler kullanarak öğrencilerin derse aktif katılımını sağlamaktadır.

TEDÜ Sosyoloji Bölümü Öğrencilerinin Kazanımları

  • Temel kuramsal bilgi birikimine sahip olurlar.
  • Sosyoloji araştırma, yöntem ve tekniklerinin kuramsal bilgisine ve uygulama deneyimine sahip kişiler olarak uygun sosyolojik yöntem ve araştırma tekniğini seçebilir; çağdaş bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilirler.
  • Toplumu ilgilendiren her konuda eleştirel ve çok yönlü bakma, analiz etme, argüman oluşturma, yorumlama, sonuç çıkarma ve problem çözebilme becerilerine sahip olurlar.
  • Araştırma yöntemleri ve akademik etik hakkında derinlemesine bilgi sahibi olurlar, bu bilgiyi teorik ve/veya uygulamalı araştırma projelerinde kullanabilirler.
  • Sosyoloji alanında ulusal ve uluslararası ölçekte her türlü gelişmeyi takip edebilme becerisine sahip olurlar.
  • Sınırsız bilgi kaynakları arasında kaybolmadan bilgiyi takip etme, saygın sosyal bilimler literatürünü ayırt etme ve farklı bilgi kaynaklarını kullanma becerilerini edinmiş olurlar.

Çalışma Alanları

Mezunlarımız, topluma dair metotlu bilgi derleme ve kullanma ihtiyacı olan tüm kurumlarda istihdam olanaklarına sahiptirler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu vb. kamu kuruluşlarının yanı sıra; ulusal ve çokuluslu araştırma şirketleri, medya kuruluşları, uluslararası örgütler, muhtelif ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarında görev alabilmektedirler.

Mezunlarımız ayrıca, eğitimlerini lisansüstü eğitim programlarında sürdürebilmekte, akademik kariyerlerine devam edebilmektedirler.

tedu