Ana içeriğe atla

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı

Bireylerin kendini tanımasına, geliştirmesine, sağlıklı kararlar verebilmesine ve çevreye uyumuna katkıda bulunacak hizmetleri sunan bir alandır.

TEDÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (RPD) Lisans Programı’nın temel amacı; bireylerin akademik, kariyer, kişisel ve sosyal gelişimlerini olumlu yönde etkilemek amacıyla eğitim kurumları başta olmak üzere, psikolojik danışma ve destek hizmetleri sunan birimlerde çalışacak psikolojik danışma profesyonellerini yetiştirmektir.

Fakültemizde, öğrencilerin eğitimi için tasarlanmış, gözlem ve görüşmelere uygun, bireyle ve grupla psikolojik danışma süreçlerinde kullanılabilecek RPD Laboratuvarları mevcuttur.

RPD Laboratuvarları:

Bölümümüzde ses sistemleri kurulu, aynalı arayüzlerle birbirine bağlı (süpervizyon çalışmaları için) uygulama derslerine özel olarak kullanılan, dört adet laboratuvarımız (psikolojik danışma odası) bulunmaktadır. 

Bireyle psikolojik danışma ve grupla psikolojik danışma dersi kapsamında öğrencilerimiz, süpervizyon için görüntülü ve/veya sesli kayıt almak için kamera ve harici bellek teknolojik ekipmanları kullanabilmektedirler.

TEDÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı Öğrencilerinin Kazanımları

  • Öğrencilerin akademik, duygusal, ahlaki, sosyal ve fiziksel gelişimlerini artırmak için alan bilgisi ve temel psikolojik danışma becerilerini kullanabilirler.
  • Ahlaki ve etik değerler bağlamında kişisel ve profesyonel bütünlükle hareket ederler.
  • Kapsamlı okul rehberliği ve grupla psikolojik danışma programları tasarlar ve ilgili tüm paydaşlarla (öğrenciler, öğretmenler, yöneticiler, ana babalar vb.) birlikte, takım çalışması içerisinde bu programların uygulamalarını yürütürler.
  • Problem çözme, zaman yönetimi ve öz disiplin becerilerine sahiptirler.

Çalışma Alanları

TEDÜ Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı mezunlarımız, kamu ve özel okullarda, özel eğitim kurumlarında, uluslararası okullarda, yükseköğretim kurumlarında, adli kurumlarda, özel psikolojik danışma merkezlerinde, insan kaynakları birimlerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi çeşitli bakanlıklara bağlı merkez ve taşra kadrolarında; yüksek lisans ve doktora eğitimlerini aldıktan sonra akademik kadrolarda çalışabilmektedirler. Mezunlarımız, en çok eğitim kurumlarında olmak üzere çocuk, aile ve yetişkinlere dönük hizmet sunan kurumlarda görev yapabilmektedir.