Ana içeriğe atla

Psikoloji Bölümü

TEDÜ Psikoloji Bölümü, öğrencilerine psikolojinin alt alanlarında ileri düzeyde bir anlayış, güçlü bilimsel ve araştırma altyapısı ile çok farklı çalışma ortamlarında kullanabilecekleri temel becerileri kazandırmaktadır. Öğrencilerimiz ayrıca, psikolojinin herhangi bir alanında ya da yakın alanlarda lisansüstü eğitime hazır olarak mezun olmaktadırlar.

Öğrencilerimizin öğrenme sürecinde edilgen değil etkin olmaları; derslerde yapılan proje ve grup çalışmalarıyla, sınıf içi tartışma ve sunumlarla, konuk konuşmacılarla, yerinde gözlem ve araştırma gibi uygulamalarla sağlanmaktadır.

Bu amaçlar doğrultusunda bölümümüzde, öğrencilerimiz için çeşitli araştırma ve eğitim ortamları kullanılmaktadır.

Uygulamalı Psikoloji Birimi ve Araştırma Laboratuvarı:

  • Klinik Psikoloji Uygulama Birimi:

Öğrencilerimiz, gözlem görüşme ve test odalarında, alanda sıklıkla kullanılmakta olan test ve değerlendirme yöntemlerini izlemektedir. Aile ve gelişim odaklı araştırmalar, aile yaşam döngüsü ve kriz odaklı araştırmalar ve psikolojik travma çalışmaları yapılmaktadır.

  • Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı:

Bu laboratuvarda insan belleği ve bilişsel sistemi üzerine deneyler yürütülmekte, öğrencilerimiz bu deneylere katılabilmektedir. Bu laboratuvarda yapılan çalışmalar; otobiyografik bellek, bağlanma ve bellek, travma ve bellek ilişkisi, duygu ve bellek ilişkisi, toplumsal bellek gibi konuları içermektedir.

Laboratuvarın ana çalışma alanlarından biri olan "gerçek yaşam bilişleri araştırmaları" temel olarak, gerçek yaşamda bilişsel süreçlerin nasıl çalıştığını anlamaya yöneliktir.

  • Afetlerde Dayanıklılık ve Hazırlıklı OlmaLaboratuvarı:

Afetlere karşı toplumsal dayanıklılık ve afet hazırlığı konuları üzerine nitel ve nicel araştırmalar yürütülen bir sosyal psikoloji laboratuvarıdır. Laboratuvarda, farklı üniversitelerde çalışmalarını sürdüren akademisyenler ile lisans ve lisansüstü öğrenciler yer almaktadır. Hem psikoloji odaklı hem de disiplinlerarası araştırmaların gerçekleştirildiği çeşitli ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile başta depremler olmak üzere afetlerin zararlarının azaltılmasına yönelik afet risk yönetimi faaliyetlerine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.

  • Toplumsal Cinsiyet ve Onur Kültürü Laboratuvarı:

Toplumsal cinsiyet bağlamında onur kültürü ve namus temelli şiddet konuları üzerine nitel ve nicel araştırmalar yürütülen bir sosyal psikoloji laboratuvarıdır. Laboratuvarda, farklı üniversitelerde çalışmalarını sürdüren akademisyenler ile lisans ve lisansüstü öğrenciler yer almaktadır. Laboratuvar bünyesinde gerçekleştirilen araştırma faaliyetleri ile toplumsal cinsiyet ve şiddetin sosyal psikolojik bir çerçevede onur kültürü özelinde ele alınması hedeflenmektedir.

  • TEDÜ COPeS-TED Üniversitesi Koronavirüs Psiko-Sosyal Destek Ekibi:

COVID-19 pandemisi döneminde TED Üniversitesi öğrenci ve çalışanlarına hizmet vermek üzere kurulmuş; salgının beraberinde getirdiği koşullara bağlı olarak ortaya çıkabilecek psikolojik, sosyal, ailesel ve akademik/mesleki yaşantıya yönelik zorluklarla baş etmeyi kolaylaştırmayı amaçlayan bir psikososyal destek grubudur.

TEDÜ COPeS, TEDÜ Psikoloji Bölümü koordinatörlüğünde gönüllü olarak bir araya gelmiş ancak profesyonel nitelikte hizmet sunan bir oluşumdur. TEDÜ COPeS psikoeğitim çalışmaları, çevrimiçi bireysel görüşmeler ve paylaşım grupları aracılığıyla, koronavirüs pandemisi sürecinde ortaya çıkabilecek kriz durumlarına erken dönem destek sağlamayı, baş etme stratejilerini ve kaynakları harekete geçirmeyi, güçlendirmeyi ve gerekli kaynaklara erişim konusunda bilgi sağlamayı hedeflemektedir.

TEDÜ Psikoloji Bölümü Öğrencilerinin Kazanımları

  • Psikolojinin temel kuram, kavram ve yöntemlerinin bilgisine sahip olurlar.
  • Psikoloji bilgi birikiminden analitik, eleştirel ve yaratıcı düşünme yoluyla soru ve hipotez üretebilirler, analiz ve değerlendirme yapabilirler.
  • Türkçe-İngilizce basılı ve elektronik kaynakları kullanarak amaçları doğrultusunda bilgiye ulaşırlar, değerlendirirler, kullanırlar ve aktarırlar.
  • Kişilerarası ve toplumsal sorunlara çözüm üretmek amacıyla sorumluluk alırlar ve iş birliği yaparlar.
  • Temel düzey ölçme, değerlendirme ve görüşme becerilerine sahip olurlar.
  • Araştırma sürecini (veri toplama, veriyi uygun istatistiksel tekniklerle analiz etme ve raporlama gibi) tüm aşamalarıyla yürütme becerisine sahip olurlar.
  • Bireysel ve kültürel farklılıklara saygı duyarlar ve önyargısız yaklaşımlar geliştirirler.
  • Psikolojide veri analizi için gerekli yazılımları, teknikleri ve araç-gereçleri kullanırlar.
  • Tüm mesleki etkinliklerinde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetirler ve bunlara uygun davranırlar.

Çalışma Alanları

Mezunlarımız için akademik kadrolar, sağlık hizmetleri (hastane, klinik, psikolojik danışma merkezleri), çocuk ve yaşlılara yönelik hizmetler (okul öncesi eğitim kurumları, çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, yaşlı bakımevleri, vb.), özel gruplarla çalışma ve psikoloji alanlarındaki hizmetler (adli psikoloji, trafik ve spor psikolojisi uygulamaları vb.) ve endüstride (insan kaynakları, halkla ilişkiler, vb.) birçok çalışma seçeneği mevcuttur. Ayrıca mezunlarımız, psikolojinin temel ilke ve bilgilerini kullanabilecekleri pek çok farklı alanda da (reklamcılık, özel araştırma şirketleri, yerel yönetimler, basın/yayın, vb.) çalışabilmektedirler.

tedu