Ana içeriğe atla

Makine Mühendisliği Bölümü

Makine mühendisliği, günlük yaşamımızı kolaylaştıran sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve testlerinden sorumlu olan bir meslektir. İyi bir makine mühendisinin sahip olması gereken temel mühendislik yetenekleri ve bilgileri yanında, mezunlarımızın ek yeteneklerle donatılmış olması, onları profesyonel yaşamda daha fazla aranır hâle getirmektedir. Derslerde, mühendislik problemlerinin yanı sıra, mühendislik dışı unsurları da bir araya getiren örnekler üzerinde çalışılmaktadır.

TED Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü, lisans eğitiminde aktif öğrenme, uygulamalı öğretim, deneysel yaklaşımlar ve öğrenci odaklı eğitim anlayışını benimsemiştir. Ürün tasarımı, eğitim programının tüm aşamalarında yer almaktadır. İkinci sınıftan başlayarak son sınıfa kadar tüm derslerde tasarım ögeleri söz konusudur. Geleneksel makine mühendisi yerine; daha çok sentez yapabilen, yaratıcı ürünler ortaya çıkarabilen ve makine mühendisliğinin her alanında yaratıcı çözümler geliştirebilen mühendisler yetiştirilmektedir.

TEDÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nde, Akışkanlar Mekaniği Laboratuvarı, Kontrol Sistemleri ve Bilişsel Robotik Laboratuvarı, Gezer Robotlar Araştırma Laboratuvarı, İmalat Atölyesi ve Mekanik Laboratuvarı bulunmaktadır.

tedu

Akışkanlar Mekaniği Laboratuvarı:

Rüzgâr tüneli, titreşim deney düzenekleri, akışkanlar mekaniği ve ısı transferi deney setleri, ölçme ve değerlendirme deney setleri, osiloskop, sinyal jeneratörü ve güç kaynağı setleri gibi imkânlar bulunmaktadır.

Kontrol Sistemleri ve Bilişsel Robotik Laboratuvarı:

Kontrol sistemleri deney düzenekleri, bilgisayar, veri toplama sistemleri, muhtelif mekatronik bileşenler (motor, algılayıcı ve denetim donanımı) bulunmaktadır.

Gezer Robotlar Araştırma Laboratuvarı:

100 m² ağ ile kapalı, sünger zeminli hava ve kara robotları test alanı, uçan robotlar, bilgisayar ve mekatronik bileşenleri barındırmaktadır.

İmalat Atölyesi:

Torna, freze, dikey matkap, şerit testere gibi imalat araç gereçlerinin bulunduğu atölyemizde öğrencilerimize üretim imkânı sağlanmaktadır.

Mekanik Laboratuvarı:

3 boyutlu yazıcı, vibrasyon test düzeneği gibi cihazları barındıran laboratuvardır.

TEDÜ Makine Mühendisliği Programı Öğrencilerinin Kazanımları

  • Mühendis olarak görev almaya hazır veya mühendislik lisansüstü programlarına devam edebilecek bilgi birikimine sahiptirler.
  • Tamamen İngilizce eğitim ile hem anadilini hem de en az bir yabancı dili kendi yaşamında başarı ile kullanabilirler.
  • Makine mühendisliğinin temel kavram ve ilkelerini özümserler; değişik uygulamaları kendi başına öğrenebilen, inceleyebilen ve eleştirel olarak değerlendirebilen mühendisler olarak yetişirler.
  • Takım çalışmasına açık, girişimci, sözlü yazılı olarak etkin iletişim kurabilen, sosyal, çok yönlü ve kültürlü bireyler olurlar.
  • Mesleki ve etik sorumluluklarının farkında, küresel ortamda rekabet için bilgisini ve becerilerini sürekli yenileme yeterliliğine sahip mühendisler olarak mezun olurlar.

Çalışma Alanları

Öğrencilerimiz, rekabetçi yönleri yüksek ve mesleğinin liderleri olacak mühendisler olarak iş yaşamına adım akmaktadırlar. İngilizce dil bilgisi, profesyonel etik anlayışı, iletişim ve kaynak yönetimi becerisi, sosyal ve mesleki girişimcilik anlayışları ile gerek yurt içi ve dışında lisansüstü eğitim, gerekse firmalarda çalışmak üzere yetişmiş insan gücünü oluşturmaktadırlar.

Enerji, savunma, malzeme, üretim, Ar-Ge firmaları başta olmak üzere, makine mühendisliğinin geniş yelpazesinin içinde yer alan her konuda çalışabilmektedirler.

tedu