Ana içeriğe atla

İşletme Bölümü

TEDÜ İşletme Bölümü, dünyaca tanınan Pearson  HND programına Türkiye’den dahil olan ilk işletme bölümüdür. - HND diplomasına sahip olan öğrenciler, sadece bir yıl daha okuyarak Birleşik Krallık’taki bir üniversiteden İşletme alanında ikinci bir lisans derecesi alabilirler. Programın seçenekleri arasında yer alan iki yıllık HND programını bitiren öğrencilerimiz, İngiltere’deki  aynı programa dahil bir üniversitede bir yıl daha öğrenim görerek çift diploma hakkı elde edebilmektedir.

TEDÜ İşletme Bölümü’nün amacı; öğrencilerimize işletmelerin yönetiminde yararlanılan temel bilgi setini ve bilimsel altyapıyı öğretmek, güncel konuları tartışmak ve yeni uygulamaları tanıtmaktır. Bunu yaparken de iletişim becerilerini, güncel teknolojik gelişmeleri takip edebilmeyi ve sorgulayıcı olmayı öğrencilere temel beceriler olarak kazandırmaktadır.

Bölümümüz, öğrencilerine güçlü bir altyapı üzerine kurulmuş İşletme eğitiminin yanında; değişen ve karmaşıklaşan küresel iş dünyasının ekonomik, politik, etik ve yasal süreçlerini değerlendirme yetileri kazandırmaktadır.

Mezunların işletme bilgisi, iletişim becerisi, yenilikçi ve eleştirel düşünme, kişisel ve sosyal sorumluluk alma özellikleriyle fark yaratması hedeflenmektedir.

Tüm dersler, iş dünyasının güncel ve değişken ortamında karşılaşılabilecek problemlere çözüm üretme yollarını öne çıkaracak şekilde tasarlanmıştır. Dersler ve etkinlikler; vaka çalışmaları, sınıf sunumları, konuk konuşmacılar, saha gezileri, benzetimler (simülasyon) ve yarışmalar ile zenginleştirilmektedir. Bölümümüzde yaratıcı ve etkileşimli öğrenim yöntemleri uygulanmaktadır. İşletme ve Girişimciliğe Giriş, İşletmeciliğin Temelleri, Finansal Muhasebe, Yönetim Muhasebesi, Şirketler Finansmanı, Üretim ve Operasyonlar Yönetimi gibi temel işletme dersleri, ağırlıklı olarak uygulamaya yönelik işlenmektedir.

TEDÜ İşletme Bölümü, üniversite-sektör iş birliklerine azami önem vermektedir. Bu çerçevede, derslerde teorik bilgilerin aktarılması yanında konular hakkında önde gelen sektör temsilcileri ile öğrencilerin bir araya gelerek, Türkiye ve dünya uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

tedu

Aşağıda yer alan dersler Temel İşletme dersleri arasındadır ve dersler ağırlıklı olarak uygulamaya yönelik işlenmektedir.

  • BA 110 - İşletme ve Girişimciliğe Giriş
  • BA 201 - İşletmeciliğin Temelleri
  • BA 203 - Finansal Muhasebe
  • BA 303 - Yönetim Muhasebesi
  • BA 304 - Şirketler Finansmanı
  • BA 305 - Üretim ve Operasyonlar Yönetimi

TED Üniversitesi İşletme Bölümü üniversite-sektör iş birliklerine azami önem vermektedir. Bu çerçevede, derslerde teorik bilgilerin aktarılması yanında konular hakkında önde gelen sektör temsilcileri ile öğrencilerin bir araya gelerek, Türkiye ve dünya uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.   

BA 220 - Girişimciliğin Temelleri: Öğrenciler, özgün fikirleri ile oluşturdukları yatırım projelerinin fizibilite çalışmalarını yaparlar ve bir kurula sunarlar. Değerlendirmeler, fikrin özgünlüğü, iş planı, finansal yeterlilik ve sosyal fayda gibi kriterlere göre yapılır.

tedu

BA 402 - Mezuniyet Projesi ve Seminer: Dersler, öğrenci gruplarına verilen haftalık görevlerden oluşur. Gruplar, hazırlıklarını her hafta katılımcıların değiştiği kurula yaparlar ve gösterdikleri performansa göre not alırlar. Kurul katılımcıları arasında Aclan Acar, Selahattin Urfalı, Demet Özdemir, Şerif Kaynar gibi iş dünyasının tanınan isimleri yer alır.

BA452 - Yönetim ve Liderlik: Derslerde, teorik altyapı yanında iş dünyasından konunun önde gelen isimleri konuk edilerek öğrencilerin teori-pratik arasında ilişki kurması sağlanır. Dersin 2020 Bahar dönemindeki konukları arasında Samican Tandoğdu, Yurdaer Çelebi, Mehmet Sevinç, Aziz Emre Günel ve Dave Ulrich gibi isimler yer alır.

tedu

BA 427 - Yatırım Analizi: Derslerde finansal piyasaları oluşturan kurumlar ve enstrümanlar yanında, piyasalarda yatırım kararlarının nasıl alındığına dair teorik ve pratik bilgiler işlenir. Bahar 2020 döneminde Ferhan Salman, Cumhur Örnek derslere konuk olarak, finansal piyasaların işleme mekanizmalarını ve finansal piyasalarda iş koşullarını anlatırlar.    

tedu

BA 451 - İnsan Kaynakları Yönetimi: İnsan kaynakları yönetimine modern bir bakış açısı ile yaklaşılan derste, öğrenciler seçtikleri konular üzerine projeler hazırlarlar. Ayrıca, sektör temsilcileri ile sık sık bir araya gelerek insan kaynakları alanında sektörel yaklaşım farklarını öğrenirler.

tedu

BA490 - Blockchain Teknolojisi ve Finansal Piyasalarda Uygulamaları: Bu derste öncelikle Blockchain teknolojisi hakkında temel bilgiler verilmektedir. Sonrasında teknolojinin finansal piyasalarda uygulama alanları açıklanmaktadır. Merkez bankacılığı, perakende bankacılık, uluslararası para transferi, sigorta şirketleri, finansal varlık alımına aracılık eden kurumlar ve dış ticarette Blockchain teknolojisinin getirdiği ve getireceği yenilikler tartışılmaktadır. Dönem içinde oluşturulan proje grupları dönem sonunda mevcut uygulamalar ile ilgili sunumlar yapmaktadır.

BA 410 – Bağımsız Araştırma: Derste öğrencilerle, kariyerlerini devam ettirmek istedikleri ya da ilgi duydukları sektörlere yönelik ders hocasının danışmanlığında birebir bilimsel araştırma projeleri hazırlanmaktadır. Hazırlanan projeler uluslararası konferanslarda sunulmakta ve saygın dergilere makale olarak yayınlanması için gönderilmektedir.

TEDÜ İşletme Bölümü Öğrencilerinin Kazanımları

  • Teknik bilgiye ek olarak, sosyal bilimleri de çok iyi tanıyarak mezun olurlar.
  • Aktif olarak uluslararası değişim programlarına katılırlar.
  • Zorunlu stajlar sayesinde pazarlama, muhasebe, finans ve insan kaynakları gibi farklı işletme alanları hakkında tecrübe edinir ve iş dünyasına hazırlanırlar.
tedu

Öğrencilerimiz, TED Üniversitesi’ndeki eğitimleri süresince, konularında uzman uluslararası düzeyde öğretim üyeleri eşliğinde araştırma yapma fırsatı bulmaktadır. Bu araştırma tecrübesi ve analitik düşünme odaklı eğitimleri ile yüksek etkinlikte akademik yetiler kazanmaktadırlar. Bu da onlara yurt içi ya da yurt dışındaki saygın üniversitelerde yüksek lisans ve doktora derecelerinin yolunu açmaktadır. Bunun yanı sıra, işletme uygulamalarına dayalı eğitimleri ve stajlarıyla iş dünyasına atılmak için gerekli altyapıya da sahip olmaktadırlar. Böylece mezun olduklarında, yurt içinde ve yurt dışında, özel sektörde ya da kamu sektöründe, uluslararası şirketlerde, üretim ya da servis sektöründe, bankalarda ve finansal kurumlarda yönetici, uzman ya da araştırmacı olarak görev alabilmektedirler.

Çalışma Alanları

Öğrencilerimizin edindiği araştırma tecrübesi ve analitik düşünme odaklı eğitimleri, onlara yurt içi ya da yurt dışındaki saygın üniversitelerde yüksek lisans ve doktora derecelerinin yolunu açmaktadır. Bunun yanı sıra, işletme uygulamalarına dayalı eğitimleri ve stajlarıyla iş dünyasına atılmak için gerekli altyapıya da sahip olan mezunlarımız; yurt içinde ve yurt dışında, özel sektörde ya da kamu sektöründe, uluslararası şirketlerde, üretim ya da servis sektöründe, bankalarda ve finansal kurumlarda yönetici, uzman ya da araştırmacı olarak görev alabilmektedirler.

tedu