İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü

TEDÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün amacı; mezunlarına ileri derece İngilizce bilgisi kazandırmanın yanı sıra, kültür ve edebiyat dersleri aracılığı ile evrensel değerleri özümsemiş, her türlü ayrımcılıktan uzak, özgür düşünebilen ve düşüncelerini farklı toplumsal ve mesleki platformlarda güvenle savunabilen, disiplinlerarası çalışmalar yürütebilme bilgi ve becerisine sahip bireyler yetiştirmektir.

Müfredatımız sadece İngiliz edebiyatını değil, İngilizce yazılmış dünya edebiyatını da kapsamaktadır (Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika, Avusturalya vb.). Öğrencilerimizin bireysel ve akademik gelişimine katkı sağlamak amacıyla eğitim programımızı çeşitli akademik, mesleki ve sanatsal etkinliklerle desteklemekteyiz.

TEDÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencilerinin Kazanımları

• İngiliz dili, edebiyatı ve kültürü hakkında yeterli bilgiye sahiptirler.
  • Edebi türler, kuramlar, kavramlar ve terimler ile ilgili yeterli bilgiye sahiptirler.
  • İngiliz edebiyatının temel ve çağdaş metinlerini tarihsel, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve ekolojik arka planları bağlamında incelemek için gerekli kuramsal bilgiye sahiptirler.
  • İngilizcenin sistematik yapısı, işleyişi ve dönüşümleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgiye sahiptirler.
  • Bağımsız düşünme sürecinde analitik stratejiler kullanabilir; edindiği bilgileri eleştirel ve yaratıcı süreçlerde yeni fikirler ve projeler üretmede değerlendirebilirler.
  • İngiliz dili, edebiyatı ve kültürü ile ilgili konularda bireysel ve/veya grup çalışması ile bilgi ve veri toplayabilirler.
  • Bu bilgi ve verileri ulusal ve uluslararası eğitim-öğretim ortamlarında ve diğer mesleki ortamlarda paylaşabilirler.
  • Edebi ve kültürel metinleri disiplinlerarası bir yaklaşımla çağdaş kuramlar çerçevesinde incelerler.
  • İngilizce, İngiliz edebiyatı ve kültürü alanlarındaki konuların, ulusal ve uluslararası ortamlarda öğretilebilmesi için gerekli güncel bilgi ve becerilere sahip olurlar.
  • Farklı metin türlerine yönelik çeviri stratejileri geliştirerek İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye yetkin çeviriler yapabilirler.
  • Bilimsel araştırma yapma, kaynakları değerlendirme ve akademik makaleler yazabilme yeteneğini kazanmış olurlar.

TEDÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunlarımız, pedagojik formasyon aldıkları takdirde, İngilizce öğretmeni veya üniversitelerde okutman olarak çalışabilmektedir. Ayrıca çevirmenlik, yazarlık veya editörlük gibi mesleklerin yanı sıra; turizm sektörü, bakanlıklar, bankalar, devlet ve özel medya kuruluşları gibi kültür ve edebiyat bilgisi gerektiren sektörlerde de iş imkânı bulabilmektedirler. Ortaöğretim kurumları ve akademik kurumlardaki mesleklere ek olarak, çeşitli kamu ve özel kuruluşlar ile bakanlıkların dış ilişkiler ve Avrupa Birliği ile ilgili bölümlerinde görev yapabilmektedirler.

Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlarımıza ise yurt içi ve yurt dışı lisansüstü eğitim olanakları konusunda danışmanlık desteği verilmektedir.